• “Türkiye’nin Üreten Gücü”

    Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. Konya, Eskişehir, Akşehir, Ilgın ve Civarı Pancar Ekicileri İstihsal Kooperatifleri, Konya Sınai Kalkınma A.Ş. ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.nin ortaklıkları ile 10.000.000 TL sermaye ile 1952 yılında kurulmuştur.

  • Dün olduğu gibi bugün de ve yarın da "Çiftçi Merkezli" ve "Hizmet Hedefli" çalışmalarımızın önü hep açık olacaktır.

  • “Türkiye’nin Üreten Gücü”

    Konya Şeker, Hazreti Mevlana’nın “Biz bu topraklara sevgiden başka tohum ekmedik” sözünden hareketle, üreticisinden aldığı gücü tekrar üreticisine vererek, misyonunu yerine getirmiş ve tabana dayalı sermayenin en güzel modelini oluşturmuştur.

  • “Türkiye’nin Üreten Gücü”

    Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. Konya, Eskişehir, Akşehir, Ilgın ve Civarı Pancar Ekicileri İstihsal Kooperatifleri, Konya Sınai Kalkınma A.Ş. ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.nin ortaklıkları...

  • Gelecek Gıda ve Enerjide...

    Sağlıklı nesiller için ürünlerimizi, %100 doğal şeker pancarından üretiyoruz. Şeker ürünlerinde TTDK’nin tüketiciye tavsiyesi "Konya Şeker"

  • Gelecek Gıda ve Enerjide...

    Sağlıklı nesiller için ürünlerimizi, %100 doğal şeker pancarından üretiyoruz. Şeker ürünlerinde TTDK’nin tüketiciye tavsiyesi "Konya Şeker"

  • Gelecek Gıda ve Enerjide...

    Sağlıklı nesiller için ürünlerimizi, %100 doğal şeker pancarından üretiyoruz. Şeker ürünlerinde TTDK’nin tüketiciye tavsiyesi "Konya Şeker"

  • Gelecek Gıda ve Enerjide...

    Sağlıklı nesiller için ürünlerimizi, %100 doğal şeker pancarından üretiyoruz. Şeker ürünlerinde TTDK’nin tüketiciye tavsiyesi "Konya Şeker"

  • Beraber Üretiyoruz, Beraber Büyüyoruz...

    Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin; bankacılık, gübre, tohum, motor sanayi, gıda gibi birçok farklı sektörlerde faaliyet gösteren 19 şirkette ortaklık payı bulunmaktadır.

  • İnsan Kaynakları

    Anadolu'nun üreten insanlarına uzattığımız dost eli ile, insanın hayatına ve memleketine olumlu katkıda bulunma fırsatı sunuyoruz.

  • İnsan Kaynakları Politikası

    En önemli sermayesi insan kaynağı olan Konya Şeker ile birlikte güneş gibi parlayacağız.

  • İş Başvuruları

    Konya Şeker’ in her geçen gün büyüyen ailesine katılmak istiyorsanız, aşağıdaki formu detaylı doldurabilirsiniz.

  • “Türkiye’nin Üreten Gücü”

    Konya Şeker; tarımsal sanayinin lider kuruluşu olarak, toplumun duyarlı olduğu konularda toplumsal fayda içeren projelere imza atmayı asli görevleri arasında addetmektedir.

  • Bilgi Toplumu Hizmetleri

    Bilgi Toplumu Hizmetleri

  • Bu Toprağın Çocukları İmkansızlıkları Başardı...

    Konya Şeker reklamlarında şeker, çikolata, sıvı şeker, gibi ürünleriyle doğallık iddiasını sürdürürken reklamında da gerçek çiftçileri oynatarak sahicilik mesajını pekiştiriyor.

  • İyi Tarım ile Mutlu Çiftçiler ve Sağlıklı Nesiller.

    Üretim ile ilgili merak edilen püf noktaları sizin için cevaplıyoruz.

  • Görüşlerinizi Önemsiyor ve Paylaşıyoruz...

    Konya Şeker hakkında görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

  • Çiftçi Portal

    Birlik Ruhu, Her Sorunun Çaresidir.

  • Konya Şeker Fabrikası

    Şirketimizin ilk şeker fabrikası olan Konya Şeker Fabrikasının temeli 13 Eylül 1953'de atılmış, 19 Eylül 1954 tarihinde üretime başlanmıştır.

  • Ham Yağ Üretim Tesisi

    Kurulmuş olan tesisimiz çevreci bir tesis olup, kendi buharını kendi atık hammaddesinden üretecektir.

  • Çumra Şeker Entegre Tesisleri

    Çumra Şeker Entegre Tesislerimizin temeli, 27 Eylül 2003 tarihinde atılmıştır.

  • Şeker Fabrikası

    Hammaddesini 20 km. yarıçaplı bir alandan temin edebilen, Türkiye'nin en büyük şeker fabrikasıdır.

  • Sıvı Şeker Üretim Tesisi

    Türkiye'nin ilk ve tek Sıvı Şeker Üretim Tesisi'dir.

  • Şekerli Mamül Üretim Tesisleri

    Küp Şeker Üretim Tesisi ve Paketli Şekerler Üretim Tesisi

  • Çikolata Üretim Tesisleri

    Üretim tesisimizde, dünyadaki en son teknoloji kullanılarak en sağlıklı ve en hijyenik ortamda üretim yapılmaktadır.

  • Bisküvi, Gofret, Kek Üretim Tesisi

    Birinci öncelik tüketici sağlığı ve doğal, katkısız çikolata üretmek olup, Dünyadaki en modern teknolojiye sahip fabrikalardan biri...

  • Sert Şeker Üretim Tesisleri

    İlk defa sıvı şekerle bonbon şeker üretilmiştir.

  • Biyoetanol Üretim Tesisleri

    Organik ve çevreye ürettiği oksijenle katkı veren pancardan faydalanan organik biyoyakıt üretim tesisi kurarak ülkemizde bir ilki gerçekleştirdik.

  • Yem Fabrikası

    Nisan 2009 yılında Konya Çumra'da faaliyete giren tam otomasyonlu yem fabrikası ile üreticilerimize hizmet vermeye devam etmekteyiz.

  • Arı Yemi Üretim Tesisi

    Türkiye'nin ilk ve tek ruhsatlı Arı Yemi Şurubu

  • Buharlı Küspe Kurutma Tesisi

    İlk'leri ve En'leriyle Türkiye'de çığır açan ve sektörün öncüsü olan Konya Şeker, Türkiye'de bir ilki daha gerçekleştirdi.

  • Fidan Üretim Merkezi

    Yeni Hedefimiz: "Türkiye Nüfusu Kadar Ağacı, Toprakla Buluşturmak."

  • Seralar

    Şeker tarihinde bir ilk!

  • Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisleri

    Sektörde en ileri teknolojilere ve entegrasyona sahip tesisler, Türkiye’nin En Modern Tesisleri’dir.

  • Kangal Termik Santrali

    Kangal Termik Santrali Konya Şeker’in Enerji sektöründeki ikinci yatırımıdır.

  • Büyümeye Devam Ediyoruz...

    Yeni yatırımlar, yeni girişimlerle Türkiye’ yi kucaklamaya devam ediyoruz...

  • Büyümeye Devam Ediyoruz...

    Dün oluğu gibi bugün de, yarınlarımız için üretmeye ve hizmete devam edeceğiz.

  • Sağlıklı nesiller için Sağlıklı nesiller için

    "%100 doğal şeker pancarından üretiyoruz" Konya Şeker güvencesiyle...

  • Tarım Ve Hayvancılık  Ürünleri Tarım Ve Hayvancılık Ürünleri

    Hayvansal üretimdeki sorunların çözümünü de üstlendik.

  • Enerjide Yeni Dönem Enerjide Yeni Dönem

    Geleceğin yakıtını Biyoetanol Fabrikası’nda üretiyoruz...

  • Şeker Pancarının Tarımı

    Şeker Pancarı, ülke ekonomisine, istihdama ve çevreye katkı sağlamaktadır.

  • Patates Tarımı

    Patates insan beslenmesinde en az buğday ve pirinç kadar önemli yer tutan bir bitkidir. Yüksek karbonhidrat miktarı ile Avrupa ve Amerika’da birçok ulusun temel besin kaynağıdır.

  • Münavebeye Alternatif Ürünler

    Kurduğu tesisle üreticinin yaptığı hayvancılığı da güvence kapsamına alan Konya Şeker; münavebe ürünlerini de genişletiyor.

  • Merak Ettikleriniz

    Üretim ile ilgili merak edilen püf noktaları sizin için cevaplıyoruz.

  • Konya Şeker Hakkında Haberler

    Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. hakkında tüm haberleri görüntüleyebilirsiniz

  • Basında Yer Alan Konya Şeker Haberleri

    Yazılı ve görsel basında çıkan Konya Şeker ile ilgili haberleri buradan görebilirsiniz.

  • Konya Şeker Duyuruları

    Tüm duyuruları ve basın bültenlerini buradan takip edebilirsiniz.

  • Konya Şeker, Sektör Haberleri

    Şeker sektörü ve Tarım sektörü ile ilgili haberlerimizi buradan takip edebilirsiniz.

  • Bölgesel Haberler

    Görsel basında çıkan Bölgesel haberleri buradan takip edebilirsiniz.

  • Bu Toprağın Çocukları İmkansızlıkları Başardı...

    Konya Şeker reklamlarında şeker, çikolata, sıvı şeker, gibi ürünleriyle doğallık iddiasını sürdürürken reklamında da gerçek çiftçileri oynatarak sahicilik mesajını pekiştiriyor.

  • Bu Toprağın Çocukları İmkansızlıkları Başardı...

    Konya Şeker reklamlarında şeker, çikolata, sıvı şeker, gibi ürünleriyle doğallık iddiasını sürdürürken reklamında da gerçek çiftçileri oynatarak sahicilik mesajını pekiştiriyor.

  • Biz sadece en iyi olanı üretiriz.

    Bugün Türkiye’nin en büyük Şeker Fabrikası, dünyanın ise en modern Entegre Tesisleri'nde en yüksek kalitede şekeri biz üretiyoruz.

  • Biz sadece en iyi olanı üretiriz.

    Bugün Türkiye’nin en büyük Şeker Fabrikası, dünyanın ise en modern Entegre Tesisleri'nde en yüksek kalitede şekeri biz üretiyoruz.

  • Alış için İhaleler

    Çözümler üzerinde ihale komisyonu her bir istekli ile görüşür.

  • Satış için İhaleler

    En uygun şekilde karşılayacak yöntem ve çözümler üzerinde ihale komisyonu her bir istekli ile görüşür.

Şeker Pancarının Tarımı

Şeker Pancarının Tarımı

Şeker Pancarı, ülke ekonomisine, istihdama ve çevreye katkı sağlamaktadır.

Bilgi Bankasında Ara :

Şeker Pancarı Yetiştirme Teknikleri
Ülkemizde Şeker pancarı tarımı yaklaşık 500bin çiftçinin, diğer bir ifadeyle 3 milyon insanın yanı sıra; tarım, hayvancılık yani yem, ilaç, et, süt, nakliye ve hizmet sektörleriyle de iç içe geçmiş durumdadır. Konu tarım, tarımsal sanayi, işlenmiş temel gıda ürünleri ve istihdam gibi değişik dal ve konularda bir bütünlük teşkil etmektedir. Şeker pancarında verim kadar kalitede çok önemlidir. Çünkü ürün fiyatının tespiti pancardaki şeker oranına göre tespit edilmektedir. Yüksek verim ve kalite şeker pancarı yetiştiriciliğinde toprak hazırlığı, gübreleme, ekim, bakım, mücadele, sulama, hasat ve silolamaya kadar tüm işlemlerin nasıl ve ne zaman yapılması gerektiğinin üretici tarafından çok iyi bilmesi ile mümkündür.

Toprak Hazırlığı
Şeker pancarı yetiştiriciliğinde toprak hazırlığında sonbahar sürümü mutlaka yapılmalıdır. Sonbahar sürümü yapılan tarlalarda; Sonbahar ve kış yağışlarından daha çok istifade edilir, İlkbahara daha kolay tarla ve tohum yatağı hazırlığı yapılır. Sonbahar sürümünün yapılmaması durumunda tarla ilkbaharda sürüleceğinden ekime kadar geçen süre içinden tarla ile çok oynanır. Bu da uzun süre alacağından tarlanın tavı kaçırılmış ve de tohum ekimi geciktirilmiş olur. İlkbaharda toprak hazırlığı, şeker pancarı tarımının en hassas işidir. Ekim öncesi yapılan toprak hazırlığının zamanı, bu işte kullanılan ekipmanın kullanılış biçimi şeker pancarının verimini ve kalitesini, dolayısıyla üretimi önemli ölçüde etkiler. Tarlaların uzun süre aynı derinikte sürülmesine bağlı olarak altta sert bir pulluk tabanı oluşur. Bu pancarın derinlere inmesine mani olur ve çatallanma meydana getirir. Bunun için 4-5 yılda bir pulluk taban katmanın 50-60 cm derinliğinde dip kazan çekilerek kırılması gerektiğini unutulmamalıdır.

Çeşit Seçimi
Şeker pancarı üretiminde verim ve kaliteyi etkileyen en önemli faktörlerden biride çeşit seçimidir. Son yıllarda şeker pancarı tarımında tohumluk seçiminde çiftçilere esneklik sağlanmış, çiftçilerimiz pancar kooperatifinin verdiği tohumun yanı sıra piyasadan temin ettiği farklı şeler pancarı tohumlarını kullanmaya başlamıştır. Şeker şirketleri artık günümüzde kaliteye dayalı bir alım politikasıni uygulandığından dolayı çiftçilerimiz kalite ve verimin en üst düzeyde olduğu çeşitlere yönelmesinde fayda vardır. Çeşit seçilirken aşağıdaki özelliklere dikkat etmek gerekir.

-Ekilen yörenin iklim ve toprak yapısına uygun olmalıdır,
-Hastalıklara ve tohuma kalkmaya dayanıklı olmalıdır,
-Kök ve şeker verimi yüksek olmalıdır,
-Çimlenme gücü ve tarla çıkışı iyi olmalıdır,
-Sağlıklı, güvenilir ve ucuz olmalıdır.

Çiftçilerimiz son yıllarda piyasada çok sayıda çeşidin olması nedeni ile bilinçsizce çok yüksek fiyatlarla tohumlar almakta ve bu tohumları da normal ekim normundan çok daha sık ekmektedir, bu durum çiftçinin maliyetini yükseltmektedir. Günümüzde satışı yapılan çeşitlerin tamamı çimlenme gücü yüksek çeşitlerdir. Bu yüzden çiftçimiz yukarıdaki kriterleri sağlayan herhangi bir çeşidi doğru yetiştirme tekniği ile birleştirdiğinde yüksek verim ve kaliteli üretim yapmaması için hiçbir sebep yoktur.

Ekim
Şeker pancarı tarımında ekim zamanı, arıtılmış şeker varlığını ve kök verimini etkiler. Ekim zamanı geciktirilirse pancarın yetişme süresi kısalır, olgunlaşma gecikir, gübrelerden beklenen randıman alınamaz. Hastalık ve haşerelere karşı bitkilerin direnci azalır. Bu nedenlerden dolayı şeker pancarının uygun zamanda ekilmesi çok önemlidir.

İlkbahar toprak işleme ile tohum yatağı hazırlığı bittikte hemen sonra topraktaki nem ve tav kaybedilmeden ekim işlemine geçilmelidir.
Konya Bölgesinde uzun yıllar ortalamasına göre Nisan ayının ortasına kadar ilkbahar donları görülebilmektedir.

İlkbaharda geç donların yol açtığı mükerrer ekimlerin korkusu ile ekim zamanını çok geciktirmek genelde kazanç yerine zararda verebilir. Bu yüzden toprak sıcaklığı ve iklim ideal koşullara geldiğinde ekim işlemini yapmak en doğrusudur. Şeker pancarı tohumları 4-5 derece sıcaklıkta toprak yüzeyine çıkabilir.


Ekime başlama zamanı 0-5 cm derinlikte, toprak sıcaklığının düzenli olarak 5-7 dereceyi bulduğu, yağış durumuna göre toprak yüzeyinin tırmıkla işlenme durumuna geldiği yani ideal toprak tavının olduğu zamandır. İç Anadolu ve geçit bölgelerde Mart sonu Nisan ortası en uygun ekim zamanıdır. Konya bölgesi için şeker pancarı ekimi 15 Marttan itibaren, toprak tavında iken yapılmalıdır. Tohum israfını ve tekleme işçiliğini azaltmak için, sıra üzeri ekim mesafesi toprak verimliliği ve tavına göre ayarlanmalıdır. Bunun için ekimin tavında yapılması, ideal bitki sıklığına ulaşmada en iyi neticeyi verecektir.

Münavebe Şeker pancarı dörtlü münavebe sisteminde dört yılda bir aynı tarlaya ekimi yapılmaktadır. Fakat son yıllarda bölgemizde şeker pancarı ekilmeyen yıllarda tarlada yetiştirilecek bitki türlerinin doğru belirlenmemesi, üst üste aynı bitki türlerinin yetiştirilmesi nedeni ile özellikle toprak kaynaklı hastalıklarda önemli artışlar gözlenmeye başlamıştır.İleriki yıllarda münavebe sisteminde gerekli hassasiyetin gösterilmemesi durumunda dörtlü münavebe yerine beşli veya altılı münavebe sistemlerine geçilmesi gerekebilecektir. Fasulye-şeker pancarı-buğday-mısır-veya ayçiçieği, tek yıllık yem bitkileri münavebeleri şeker pancarı ekim alanları için önerilebilir. Tarladan yabancı ot çıkıyor ise, mutlaka ekim öncesi veya sonrası herbisit kullanılmalıdır.

Yabancı otlarla mücadele edilmezse, intaştan sonra genç pancar fidesini boğarak gelişmesini engeller ve verimi düşürür. Ülkemizde şeker pancarı 45cm sıra arası mesafeye ekilmekte ve genel olarak 20-25 cm mesafede teklenmektedir. Bir dekarda 9.000-10.000 adet bitki denemelerde en iyi sonucu vermektedir. Fakat çiftçilerimiz çıkışı garanti altına almak için çok sık sıra üzeri mesafede ekim yapmakta, bu durumda özellikle çiftçilerin tohuma harcadıkları masrafın artmasına neden olmaktadır. Ekim hızı ekim kalitesini etkileyen önemli faktörlerdendir. Hassas mibzerlere yapılan ekimde mibzeri çeken traktörün hızı 4km/saati geçmemelidir. Aşırı hız tohumları gayri muntazam dökülmesine, derinlik ayarlarının bozulmasına, tohumların toprak yüzeyinde kalmasına neden olmaktadır.

Şeker Pancarı
Çiftçi Rehberi